Yargının devlet ormanı dediği ve iadesini istediği 500 bin metrekarelik SİT alanı imara açılıyor. Emlak Konut GYO ile Siyahkalem Mühendislik, bin 200 konut inşa edip 1,5 milyar liraya satacak
Ankara’da Atatürk Orman Çiftliği arazisine 1 milyar 370 milyon lira harcanıp inşa edilen kaçak sarayla ilgili tartışmalar sürerken, TOKİ iştiraki Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) İstanbul’da yargı kararlarına rağmen hayata geçirdiği projelere bir yenisini ekliyor.
Bir zamanlar askerlerin füze üssü olarak kullandığı Sarıyer Zekeriyaköy’deki 476 bin metrekarelik SİT alanı TOKİ’nin eline geçti. Danıştay arazinin devlet ormanı olduğunu belirterek hazırlanan imar planlarının yürütmesini durdurdu. Yargının kararını yok sayan Emlak Konut GYO ise eskini aratmayan yeni imar planıyla bölgede inşaata başlıyor. Siyahkalem Mühendislik tarafından yapımı üstlenen Köy adlı projede bin 200 villa ve konut yer alacak. 1,5 milyar lira değerindeki projenin ilk etabı yarın basına tanıtılacak.
Danıştay durdurdu
Sarıyer Zekeriyaköy’de daha önce 15. Hava Füze Üssü olarak kullanılan ve yüzde 61’i ağaçlık geri kalan bölümü yeşil alan olan 500 dönümlük arazi 2010 yılında boşaltıldıktan sonra TOKİ’ye devredildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2012 yılında üçüncü derece SİT alanında kalan arazi için 1/5000’lik ve 1/1000 plan hazırladı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, 13 Mart 2012’de hazırlanan planların kamu yararına aykırı olduğunu, orman alanlarında yapılaşma baskısını artırıcı uygulamalar içerdiğini belirterek planın iptali istemiyle dava açtı. Araziyi alan Emlak Konut GYO, proje geliştirilmesi için 11 Mayıs 2012 tarihinde ihaleye çıktı. İhaleyi toplam 1 milyar 475 milyon lira + KDV gelir ve Emlak Konut’a bu gelirden yüzde 32,25 hasılat payı teklif eden Siyahkalem Mühendislik kazandı. İhaleden sonra, imar planlarıyla ilgili dava sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 14 Ağustos 2013 tarihinde imar, yoğunluk, orman vasfı gibi hükümlerinde bir değişiklik yapmadan planları yeniledi. Bu yeni plana da Şehir Plancıları Odası dava açtı.
7 Temmuz 2014 tarihinde Danıştay 6. Dairesi ilk planlara açılan davaya ilişkin kararını verdi. 34 parsele ayrılıp orman dışında tutulan arazinin tek parselde birleştirilip Orman Genel Müdürlüğü’ne iade edilmesi gerektiğini belirten Danıştay, yapılaşmayı mümkün kılan imar planlarının yürütmesini durdurdu. İkinci planlarla ilgili yargı süreci ise devam ediyor.
CHP’li belediyeden ruhsat
Danıştay’ın Temmuz ayındaki yürütmeyi durdurma kararından 18 gün sonra 25 Temmuz 2014 tarihinde CHP’li Sarıyer Belediyesi, toplam bin 200 daire ve villadan oluşan projenin ilk etabındaki 462 konut için yapı ruhsatı verdi. Bu etapta yer alan konutlar yarın Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ve Siyahkalem Mühendislik Genel Koordinatörü Hakan Yazıcı tarafından düzenlenecek basın toplantısıyla tanıtılacak. Metrekare fiyatlarının 5 bin liradan başladığı ‘Köy’ adı verilen projede konutların fiyatı ise 500 bin lira ila 5 milyon lira arasında değişiyor.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Tayfun Kahraman, Danıştay kararına rağmen inşaat faaliyetlerine başlatılmasını eleştirerek, “Hukukun verdiği bir karar tamamen yok sayılıyor. Burası orman niteliğinde olan bir alan. Askeriye kullandığı için orman kadastrosuna işlenmemiş. Yargının kararıyla Orman Kanunu hükümlerinin bu alanda uygulanması gerekiyor” dedi. Daha önceki birçok davada olduğu gibi yargı süreci tamamlanmadan Emlak Konut GYO’nun inşaata başladığına dikkat çeken Kahraman, “Konutlar yapıldıktan alınacak kararın bir hükmünün kalmamasından endişe ediyoruz” dedi.
Emlak Konut ‘hülle’ yapıyor
İdare mahkemeleri ve Danıştay’ın verdiği yürütmeyi durdurma ve plan iptal kararlarını aşmak için hep aynı yönteme; ‘hülle’ye başvuruluyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, TOKİ ve belediyeler, plan-projelerde küçük değişiklikler yaparak yenilerini hazırlıyor ve inşaatların devamı sağlanıyor. Yeni plana açılan dava sonuçlanana kadar da inşaat tamamlanıyor. Mahkeme kararlarına rağmen inşaatların sürdüğü arazilerin büyük bölümünün TOKİ’nin iştiraki Emlak Konut GYO’ya ait olması dikkat çekiyor. Emlak Konut GYO’nun hasılat paylaşımı modeliyle Şehrizar Konakları, Maslak 1453 ve Quasar İstanbul projelerinde de imar planları iptal edilmiş, davalar sürerken hazırlanan yeni imar planlarıyla inşaata faaliyetlerine devam edilmişti. (İsmail Şahin / Sözcü)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder