12 Şubat 2015 Perşembe

Küçükçekmece’de büyük rant

İstanbul'da Küçükçekmece Gölü'nün yanı başında yer alan 38 bin 143 metrekarelik araziye sessiz sedasız 40 metre yüksekliğinde 15 katlı 10 blok inşa ediliyor.


Karmen Yapı ve Metal Yapı Konut’un sahibi Ömer Saçaklıoğlu tarafından hayata geçirilen kentsel dönüşüm projesi, yapay dolgu alanında, zemini yeraltı sularıyla dolu ve depremde sıvılaşma tehlikesi taşıyan bir arazi üzerinde yükseliyor. İmar planlarında ticaret ve hizmet alanı olarak görünen Blue Lake adlı proje göl kıyısına yapılacak 778 konut ile bölgeye 2 bin ek nüfus getirecek.

GÖLE 85 METRE, AMA ÇED’E GEREK YOK 

İstanbul, Küçükçekmece Fatih Mahallesi’nde 107 ada, 1235 pafta, 3 nolu parselde bulunan 38 bin metrekare arazinin sahipleri Karmen Yapı ile kat karşılığı anlaşma yaptı. Üzerinde kafe ve restonlar, toplam büyüklüğü 2 bin 200 metrekare olan düşük katlı evler, tarım ve eğlence alanları yer aldığı arazi ardından kentsel dönüşüme sokuldu. Küçükçekmece Gölü’ne 85 metre uzaklıkta bulunan proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir) ÇED gerekli değildir kararı verdi.

TİCARET ALANINA KONUT

Projenin yükseleceği alan imar planlarında ticaret ve hizmet alanı olarak görünüyor. Bu alanlara normal şartlarda, bürolar, işhanları, gazino, lokanta, çarşı, çok katlı mağazalar, bankalar, oteller, sinema, tiyatro gibi kültürel sosyal tesisler yönetimle ilgili tesisler ve benzeri yapılar yapılabilir. Ancak1/5000 Ölçekli Küçükçekmece Göl Civarı Revizyon Nazım İmar Planı Uygulama hükümlerine eklenen “rezidans ve konut yapılabilir” ifadesiyle arazide ev yapılmasının önü açıldı. Karmen Yapı ve Metal Yapı Konut söz konusu arazi sekizi konut ve ikisi ticari olmak üzere toplam 10 blokta 778 daire, 27 dükkan inşa ediyor.

AYRICALIKLI YÜKSEKLİK

Küçükçekmece Göl Civarı Revizyon Nazım İmar Planı uygulama hükümlerinde ticaret ve hizmet alanlarında en fazla 6 katlı yapılar inşa edilebileceği belirtiliyor, konut alanlarının ise 15 katı geçemeyeceği vurgulanıyor. Ticaret ve hizmet alanında bulunan Blue Lake projesinde ise konut alanlarına tanınan ayrıcalıkla göl kıyısında 15 katlı bloklar yapılmasına göz yumuluyor.

ZEMİN DEPREMDE SIVILAŞABİLİR

Küçükçekmece Blue Lake zemin etüt raporuna göre, projenin yükseleceği arazi birinci derece deprem bölgesinde yer alıyor. Sahada yapılan tüm sondajlarda 1 metre ile 4,5 metre arasında değişen kalınlıklarda yapay dolgu tabakasına sahip arazinin tamamında yeraltısuyuna rastlanıldı. Su seviyeleri yüzeyden itibaren 1 metre ile 2.5 metre derinliklerde gözlendi. Yapay dolgu tabakasından hemen sonra ise kalınlığı 7 ile 10 metre arasında olan alüvyon toprak tespit edildi. ELFA Mühendislik tarafından hazırlanan projenin etüt raporunda zeminin yüksek katlı blok altında taşıma gücü ve oturma kriterlerini sağlamadığı belirtiliyor. Yeraltısularının altında deprem etkisinde sıvılaşabilir alüvyonel birimler bulunduğunu vurgulayan raporda, ticaret blokları gibi hafif yapılarda yüzme riskine dikkat çekiliyor.

Kim yapıyor?

Blue Lake projesini hayata geçirecek olan Karmen Yapı ve Metal Yapı Konut’un sahipleri İstanbul gayrimenkul piyasasında yakından tanınıyor. Karmen Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şahin, Beşiktaş ve Şişli’de azınlık arazilerde yaptığı inşaatlarla tanınan AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis eksi üyesi Mehmet Uyanoğlu’nun ortağı. Karmen Yapı’nın diğer ortağı ise Uyanoğlu’nun akrabası Hüseyin Uyan. Metal Yapı Konut’un sahibi sahibi Ömer Saçaklıoğlu ise son olarak Fatih Aksaray’da imara açılan deprem toplama alanına inşa edeceği 5 katlı otel projesi ile gündeme gelmişti. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder