Yargıtay, satın almayı düşündüğü evi emlakçı aracılığıyla gezen ve daha sonra ev sahibiyle doğrudan görüşerek satın alan müşteriyi mahkûm etti. Yargıtay, müşterinin, emlakçının komisyon bedelini ödemesi gerektiğine karar verdi.
HaberTürk'ten Yasemin Güneri'nin haberine göre Üsküdar’da emlakçılık yapan Süleyman D., gazeteye ve internete ilan verdiği evi satın almak amacıyla kendisini ziyarete gelen Mehmet K.’ya evi gösterdi. Mehmet K., evi beğendiğini söyleyerek emlakçının ofisine gitti ve takip belgesini imzaladı. Mehmet K., daha sonra komisyoncu ücretini ödememek için doğrudan ev sahibiyle iletişime geçerek evi satın aldı. Emlakçı Süleyman D., sözleşmeye aykırı davranıldığını belirterek icra takibi başlattı. Mehmet K., itiraz etti. Süleyman D. de itirazın reddi ve yüzde 40’tan az olmamak üzere icra inkâr davası açtı.
SÖZLEŞME İMZALAMIŞ
Mahkeme davayı reddetti. Bunun üzerine emlakçı davayı temyiz etti. Yargıtay, emlakçıları sevindirecek bir karara imza attı. Yargıtay, taraflar arasında imzalanan “Emlak komisyoncusuyla müşteri arasında ön akit” başlıklı sözleşmede, “Komisyoncu tarafından gösterilen veya sözle tarif edilerek beyan edilen taşınmazların herhangi birini satın aldığım veya kiraladığım takdirde Emlakçılar Odası’ndan düzenlenen tarife gereği ödemem gereken tarife ücretini ödeyeceğimi kabul ve taahhüt ederim” ibaresinin yazılı olduğuna atıfta bulundu. Yargıtay, Mehmet K.’nın kendisine gösterilen evi sözleşmeye aykırı bir şekilde satın aldığını ve söz konusu komisyon ücretini almaya hak kazanan Süleyman P.’ye ödeme yapması gerektiğine karar verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder