10 Aralık 2014 Çarşamba

Dünyanın En Pahalıya İnşa Edilmiş 5 Binası Ve Maliyetleri…

Büyük ve uzun binalar çok malzeme ve emekle inşa ediliyor, çok da para harcanıyor. Peki dünyanın en pahalı binaları hangileri, biliyor musunuz?

Günümüzde inşa edilen her dev bina bir teknoloji mucizesi gibi görünüyor. Dev gökdelenler, dev oteller, dev iş merkezleri, hepsi de birbirinden ilginç tasarımları ve ileri teknoloji içeen birer mühendislik anıtı gibi yükseliyor.

Dünya çapında tüm önemli binaların bir veritabanını tutan Emporis, en pahalıya inşa edilmiş binaların bir listesini yayımladı. Buna göre aşağıdaki liste ortaya çıkıyor.


5) BurjKhalifa
Dubai’de bulunan ve dünyanın şimdilik en uzun binası olan BurjKhalifa, etrafı oteller, alışveriş merkezleri ve tonla eğlence mekanı bulunan dev bir gökdelen. 2010 yılında açılan bina, 829 metre uzunluğu ve 163 katı ile inanılmaz bir mühendislik harikası. Ama ne yazık ki, 1.5 milyar dolar’lık maliyetine rağmen en pahalı binalar listesinde birinci değil.


4) Taipei 101
BurjKhalifa açılıncaya kadar dünyanın en yüksek binası kabul edilen Taipei 101, Tayvan’ın gurur kaynaklarından biri. 2004’de tamamlanan bina, dünyanın en uzun çevreci binası ödülünün sahibi. 101 kat ve 90. kat civarındaki özel devasa deprem dengeleyici mekanizması ucuza mal olmaış tabii, tam 1.76 milyar Dolar ile 4. sırada.


3) TheShard
87 katlı TheShard, 2013’de açıldığında Avrupa Birliği dahilindeki en uzun bina olarak rekor kırmayı başardı. Tamamı cam kaplı bu gökdelen, Londra’nın ortasında yükselen dev bir ok ucuna benziyor. Maliyeti de devasa duruşuna uygun, 1.9 milyar Dolar ile üçüncüğü kimseye kaptırmıyor.


2) ThePalazzo
Sadece 53 kata sahip ThePalazzo binası, listedeki diğerlerinin yanında biraz küçük duruyor olabilir. Ama bu sizi kandırmasın, LasVegas’ın en büyük binası kendileri. Bu dev otel ve kumarhane LasVegasSands firmasının gözbebeği. Tabii büyüklüğü ile ve içindeki lüksle orantılı bir maliyeti var: 1.9 milyar Dolar.


1) One World Trade Center
ABD, dünyanın en pahalıya mal edilmiş ilk iki binasına sahip olmakla övünebilir. 104 kat ile listenin tepesindeki bu bina New York’un yeni simgesi ve dünyanın en uzun dördüncü binası. 11 Eylül 2001’deki saldırı ile yıkılan World Trade Center’ın yerine inşa edilen One World Trade Center, tam 3.9 milyar Dolar ile inanılmaz bir rekora imza atmış durumda.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder