Mülk sahipleri hangi yasal haklara sahip? Hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabiliyor?
Ev sahibi ile kiracı arasında doğru bir iletişim kurulması ve bu ilişkide mağduriyet yaşanmaması için her iki tarafın da haklarını bilmesi gerekiyor.
Ev sahiplerinin mülkleri üzerindeki yasal hakları 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda belirtiliyor.
Mülk sahibi, kendisine ve kiracısına düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmek zorunda.
Peki, ev sahipleri hangi yasal haklara sahip? İşte ev sahiplerinin yasal hakları…
• Kiracı, kirayı sözleşmede belirtilen süre içerisinde ödemezse mal sahibi kiracıya 30 gün içerisinde kira bedelini ödemesini bildiren ihtarname gönderebilir. Bu ihtara rağmen kira ödenmez ise ev sahibi kiracıyı kiracı tahliye edilebilir.
• Ev sahibi, kiraladığı evin kiracı tarafından zarar verildiğini tespit ederse veya apartman genelinde kiracısı hakkında şikayet oluşturulursa ev sahibi kiracısını evden çıkartabilir.
• Kiracı, kira sözleşmesi bittiği zaman evi ve içindeki taşınmazları nasıl aldıysa o şekilde teslim etmekle yükümlüdür (zarar vermeden). Bu yükümlülüğü ihlal eden kiracıya ev sahibi tazminat davası açabilir.
• Ev sahibinin veya birinci derecede yakınlarının kiraya verilen eve ihtiyaçları olması durumunda ev sahibi kiracısının tahliyesini isteyebilir.
• Ev sahibi, kiracının kendi isteği doğrultusunda evde yapılan değişiklikler üzerinde maddi yükümlülüğü yoktur. Gereken ödeme kiracı tarafından sağlanır ve kiraya yansıtılmaz.
• Kira artış dönemlerinde ev sahibi kira tespit davası açabiliyor. Tabi kira artışında bulunma talebinin değerlendirilebilmesi için ev sahibinin evinin yakınında metro, alışveriş merkezi gibi evin değerini artıracak yerlerin açılması zorunluluğu gösteriliyor.
• Ev sahibinin kiracısıyla arasında 10 senenin üzerinde süren bir sözleşmesi varsa hiçbir sebep göstermeden sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebiliyor.
• İçinde kiracısı olan bir evi satın aldıysanız kira sözleşmesi ve şartları yeni ev sahibine devir olduğu için eski ev sahibi kiracısından aldığı depozitoyu yeni ev sahibine devretmelidir.
• Ev sahibi olmak için satın aldığınız evde kendiniz oturmak istiyorsanız, en baştan tapuda şerh olup olmadığını öğrenmelisiniz. Çünkü bir konutta tapuya şerh konulduysa muhtemelen 5 yıl ve üzeri vadeli bir kira sözleşmesidir ve içindeki kiracıyı bu süre içinde çıkartmanız mümkün değildir.
Kaynak: Zingat
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder