19 Nisan 2016 Salı

Maket üzerinden ev satan işadamının 1400 yıl hapsi isteniyor.

Erzurum’da maket üzerinden daire satan, ancak belediyeden ruhsat alamayınca inşaatları yapamayarak 1500 vatandaşın mağdur eden Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında, Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘nitelikli dolandıcılık’ suçundan dava açıldı. 200 kişinin şikayetçi olduğu dosyada Karadayı hakkında toplam 1400 yıla kadar hapis cezası isteniyor.


Merkez Palandöken İlçesi Yenişehir semtinde, önceki Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler döneminde 2 bin konut projesi hazırlayan müteahhit Ahmet Metin Karadayı, inşaata başlamadan dairelerin bir bölümünü sattı. İmar İskan eski konutlarında oturanların evlerini 2012′de yıkarak karşılığında daire sözü veren Karadayı’nın inşaatı, ruhsat ve projesi olmadığı gerekçesiyle şimdiki Belediye Başkanı AK Partili Mehmet Sekmen tarafından durduruldu.

Temeli 2013 yılında atılan 240 milyon liraya çıkacak projede mağdur olanlar, sık sık eylem yaparak seslerini duyurmaya çalıştı. New City projesinin yanı sıra merkez Yakutiye ile Palandöken ilçelerinde de arsa karşılığında veya sözleşme yaparak vatandaşlardan para toplayan Karadayı, inşaatlarını tamamlamayınca ev sahibi olma hayali kuranlar perişan oldu. Cumhurbaşkanı, Başbabakan ve muhalefet parti liderlerinin de mitinglerinde destek sözü verdikleri Karadayı mağdurları, sık sık eylem yaptı.

‘RUHSAT VERİLSİN BİTİREYİM’

Mağdurlardan bir kısmının şikayeti üzerine Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı hakkında soruşturma başlatıldı. Savcılıkta ifadesi alınan Ahmet Metin Karadayı suçlamaları kabul etmedi. Karadayı, Büyükşehir Belediyesinin ihaleye çıkarmış olduğu kentsel dönüşüm alanı ilan edilen 30 dönüm arsayı ihaleyle aldığını, özel kişilerden topladığı 60 dönüm arsaya konut yapmak için inşaat projesini çizdirdiğini belirtti. Büyükşehir belediyesine ruhsat almak için başvurduğunu, işlemlerin tamamlanamadığını, dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler’in izni dahilinde inşaata başlandığını iddia eden Ahmet Metin Karadayı, şimdiki başkan Mehmet Sekmen’in ruhsat vermemesi yüzünden çalışmaya devam edemediğini ileri sürdü. Sözleşme yaptığı ve paralarını aldığı müştekileri dolandırma kastıyla hareket etmediğini öne süren Karadayı, “Dolandırıcılık kastı ile hareket etmiş olsaydım 17 katlı 10 adet inşaat blokunu yapmadan paraları alıp gidebilirdim. İnşaat ruhsatının verilmesi halinde inşaata devam edip bitirebilirim” diye savunma yaptı.

YAKALAMA KARARI

Soruşturma kapsamında Cumhuriyet Savcısı, iddianame hazırlayarak davayı önce Asliye Ceza Mahkemesi’nde açtı. Hakkında yurt dışına çıkış yasağı konulan ve Erzurum’da her hafta imza atma şartı konulan Karadayı’nın ise tutuksuz yargılanması kararlaştırıldı. Ancak Asliye Ceza Mahkemesi davanın ‘nitelikli dolandırıcılık’ kapsamında olduğunu belirterek dosyayı görevsizlik kararı ile Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderdi. Bunun üzerine 1′inci Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada 200 müşteki yer aldığı için Ahmet Metin Karadayı’nın 400 yıldan 1400 yıla kadar hapsi istendi. Geçen 12 Nisan’da görülen ilk oturuma sanık Ahmet Metin Karadayı katılmadı. Mağdur sayısı çok olduğu için gruplar halinde müştekiler dinlendi. Mahkeme Başkanı Saim Köroğlu, müştekilere evleri arsa karşılığında veya sözleşme ile mi alındığını, para verildiyse ne kadar ödendiğini sordu. Müşteki ifadelerinin arDından mahkeme heyeti, duruşmaya katılmadığı ve ifadesi alınmadığı için sanık Ahmet Metin Karadayı hakkında yakalama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı.

MAĞDURLARIN AVUKATI AKTAŞ: BAŞKA SORUMLULAR DA VAR

Mahkemeye açılan davanın dışında 200′e yakın kişinin de yer aldığı ayrı bir soruşturma dosyasının bulunduğuna işaret eden mağdurların avukatı Tuncer Aktaş, ilk kez Erzurum’da vatandaşların mağduriyetlerinin giderilmek için topluca hareket ettiklerini bildirdi. Ahmet Metin Karadayı dışında da dosyada sorumluların bulunduğunu kaydeden Aktaş şunları söyledi:

“Şu an Ağır Cezadaki şikayetçi sayısı 200. Halen savcılık aşamasında olan suç duyuru bulunanların sayısı ile bu rakam 400′e çıkacak. Nitelikli dolandırıcılığın cezası 2 ila 7 yıl arasında. Mağdur kişi sayısınca ceza çarpılacak. Ortaya rekor bir ceza çıkıyor. Erzurum’da ilk defa topluluk halinde hareket ediliyor ve mağdur olanlar bu işi yapanlardan hesabını soracaklar. Sanıktan başka orada başka sorumlular da var. Mahkeme, bize dava açıp, suç duyurusunda bulunabilmek için süre verdi. Onlara da dava açıldığı zaman bununla birleşecek. Bu davada binin üzerinde mağdur var. Sanık hakkında çıkarılan yakalama, sanıyorum sadece ifade alınmak için değil, ikametgahı yok veya belli değil. Devamlı duruşmalardan kaçıyor, bu gerekçelerde göz önüne alınarak yakalama kararı tutuklamaya çevrilecek.”

‘ARSALARIN HEPSİ DEVREDİLMİŞ’

Yasalara göre satış vaadi sözleşmelerinin noterde yapılması gerektiğini vurgulayan Avukat Tuncer Aktaş şöyle devam etti:

“Bu kişi noterde yapmamış, bu onun birinci bilerek yapmış olduğu hatası. Kendisi imzalamış, vermiş herkese, bu insanları dolandırma amacı güder. Bütün arsalar el değiştirmiş şu anda bu yapımcı şirketin adına bir çok arsa olması gerekirken, hiç yok. Hepsi devredilmiş. Nitelikli dolandırıcılıktan mahkum olduğu zaman arsaların da geri dönmesi sağlanacak. Burada hile, insanları yanıltma amacı olduğu ve arsaların elden çıkarmasının mal kaçırmaya yönelik olduğu ortaya çıkacağı için önleri açılacak, büyük ihtimalle o tapular da açılacak hukuk davaları ile iptal edilecektir.” DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder