Havaların soğumasıyla artan yakıt masraflarınızın çözümü var.
Havaların hızla soğumaya başladığı bugünlerde, evinizin de ilgiye ihtiyacı olabilir. Kış dönemini huzurlu ve sıcak geçirmek için sonbaharda tadilat işlerine öncelik verilir. Eğer tadilat konusunda eksikleriniz varsa, daha da geç kalmadan işe başlamakta fayda olacaktır.
Enerjiye gelen zamlardan sonra, ısınmak için yüksek bütçeler ayırmanız gerekebilir. Bu yüzden hem yüksek bedelli fatura ödememek hem de ülke enerjisini verimli kullanmak için belli kriterlere uymamız gerekiyor.
Yalıtım şart!
Son yıllarda daha da bilinçli hale geldiğimiz yalıtım konusu hem evimizi ısıtmak hem de ülkenin sahip olduğu enerji rezervini boşa harcamamak için oldukça önemli.
Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Ayrıca konutlarda tüketilen toplam enerjinin yaklaşık %75’inden fazlası ısıtma ve soğutma için tüketiliyor
Isı Yalıtım Dernekleri bu konularda oldukça aktif çalışmalara devam ederken tüketiciyi de yalıtım konusunda uyarıyor. İşi bilen usta ve sektörce kabul edilen malzemelerle doğru şekilde yapılan mantolama ve ısı yalıtımı, çok düşük faturalarla kışı sıcacık geçirmenize olanak sağlayabilir.
Çatıder de 10 yılda yalıtımsız ve hatalı çatıların ülke ekonomisine verdiği zararın 26 milyar TL'ye ulaştığını ifade ediyor. Yani çatı yalıtımı da enerji kullanımı açısından oldukça önem arz ediyor.
Yapılan araştırmalara göre enerjimizin yüzde 40'ını yalıtımsız dış duvarlardan, yüzde 30'unu pencerelerden, yüzde 17'sini dış kapılardan, yüzde 7'sini çatılardan ve yüzde 6'nını da zeminden kaybediyoruz.
Daha az fatura ödemek ve daha kolay ısınmak için neler yapabiliriz?
*Isı ve çatı yalıtımı oldukça önem arz ediyor.
*Yalıtım konusunda malzeme, usta ve firma seçerken ihtimam göstermek gerekiyor.
*Evimizin dekorasyonunda da enerjiyi en etkin şekilde kullanmamız gerekiyor.
*Pencerelerinizin çift cam olması da ısınmanızı kolaylaştıracaktır.
*Radyatörünüzden çıkan ısı, arkasındaki duvarı ısıtacaktır. Bu ısının da boşa gitmemesi için yalıtım levhaları yerleştirerek ısının yine size dönmesini sağlayabilirsiniz.
*Evinizde kullandığınız perdeler uzunsa ısı kaynağının kesintiye uğramasına neden olabilir.
*Koyu renk duvarlar, elektriği daha fazla kullanmanıza sebep olabilir. Özellikle kışın gün ışığından faydalanmak daha da zorlaşmaktadır.
*Kömür sobası kullanıyorsanız, sobayı üstten yakın ve kömürün tam alev almasına dikkat edin. Baca temizliğine de önem vermeniz hem sağlığınız hem de enerji kullanımı açısından gerekmektedir.
Bengü Öner - Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder