31 Ekim 2014 Cuma

Evde kötü kokuları nasıl giderebilirsiniz?

Evdeki kötü kokular için pratik çözümler!

Evinizin daima mis gibi kokması, ferah bir havada dinlenceye çekilmek istemenizde gayet haklısınız.

Özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar için sıkışık apartmanlarda birbirine karışan yemek kokuları, pencereleri araladığınızda dışarıdan gelen egzoz kokusu, inşaat tozu vs içerisinde temiz hava ve mis kokuya ihtiyaç duymanız oldukça doğal.

Evde kötü kokularla baş etmek için neler yapabilirsiniz?

Kış aylarında evi sık sık havalandırmak daha da güçleşebilir. Yine de gün içerisinde aralıklarla evin içerisindeki camları açıp, solunan havanın değişmesi sağlanabilir. Bu şekilde evin içindeki kötü koku ve kirli hava değişecek, yerine temiz ve taze hava gelecektir.

Çok fazla kimyasal solumadan da evi mis gibi kokutmanın yöntemleri var.

Çamaşırlarınızı yıkarken yumuşatıcı gözüne lavanta yağı damlatmanız, çamaşırların uzun süre güzel kokusunu muhafaza etmesine yardımcı olur. Haftalar sonra dolaptan çıkardığınız giysi ve çarşaflarınızda lavanta kokusunu alabilirsiniz. Aynı yöntemi koltuk örtüsü ve masa örtülerine uyguladığınızda da evin içerisinde uzun süre lavanta kokusunu alabilirsiniz.

Çöplerinizi kokuyu daha iyi muhafaza eden çöp torbalarına atın ve çok birikmeden evden çıkarmaya çalışın. Ayda bir kez de çöp kovalarının içini karbonatla ya da deterjanla temizlemek kötü kokuların ve sineklerin oluşmasını engelleyecektir.

Evde kızartma yaptıysanız!

Ağır kokulu bir yemek hazırlandıysa dert değil. Kızartma, balık gibi kokusunu bırakan yemeklerin ardından kaynar suya limon ve tarçın atabilirsiniz. Bu suyun buharı dağıldıkça evdeki kötü koku azalacaktır.

Ellerinizde kalan balık ya da soğan kokusu için de ellerinizi tuzla ovmanız çare olacaktır.

Buzdolabınız koku yaptıysa, bir tabağın içine karbonat döküp buzdolabına koyabilirsiniz. Aynı yöntemi koku yapan ayakkabılarınız için de kullanabilirsiniz. Temizlediğiniz ayakkabının içerisine karbonat döküp bekletirseniz, koku kesilecektir.

Lavabo giderinden gelen kötü kokular için de akıtacağınız kahve telvesi çözüm olacaktır.

Halılara yerleşen kötü kokuyu, halının üzerine karbonat döküp bir gece bekletip, ertesi gün süpürerek giderebilirsiniz.

Evcil hayvanı olanlar için de çözüm elbette var. Temizliğini aksatmadığımız evcil hayvanlarımızın oluşturabileceği kokuyu önlemek için hazırlanan spreyler sıkılarak sorun çözülebilir.

Dolaplarınızın arasına sabun kalıpları yerleştirirseniz dolaplarınızı her açtığınızda yüzünüze sabun kokusu vuracaktır. Giysileriniz de bu güzel kokudan nasibini alabilir.

Evinizde hoş kokulu mumlar bulundurmanız ve bunları yakmanız da kötü kokuları giderip, ferah bir ortam oluşturacaktır.

Bengü Öner - Milliyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder