4 Temmuz 2016 Pazartesi

‘Zeytin dalı’ konut sektörüne de değecek

Rusya ve Türkiye arasında yaşanan olumsuzluklardan sonra esen barış rüzgarı iki ülke arasında ticareti de olumlu yönde etkileyecek.


Türkiye ve Rusya'nın 24 Kasım'da yaşan uçak krizinden sonra iki ülke arasındaki ticaret de askıya alınmıştı. Geçtiğimiz günlerde iki ülke arasında esen barış rüzgarları, piyasalara hemen olumlu yansımaya başladı. Turizm sektörü başta olmak üzere,  gıda, tekstil gibi sektörler oldukça ümitli. Gayrimenkul sektörünün de bu esen rüzgardan en çok etkilenen sektörlerden biri olması bekleniyor.
Rusya'nın, Türkiye’nin önemli bir komşusu olduğunu söyleyen Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, iki ülke arasında yaşanan olumlu gelişmelerin gayrimenkul sektörünü pozitif anlamda etkileyeceğini söyledi. Hamit Demir; “Bugün baktığımızda yabancı ülkeler arasında Türkiye'yi en çok Irak başta olmak üzere Kuveyt, İran, Afganistan ve Türk Cumhuriyeti ülkelerinin tercih ettiğini görüyoruz.  Ancak Türkiye'nin kuzey komşusu ve dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olarak kabul edilen Rusya'yı yok sayıyoruz. Hükümetin Rusya'ya uzattığı ‘zeytin dalı'nın başta turizm sektörü olmak üzere gayrimenkul sektörünü de olumlu yönde etkileyeceğini düşüyorum.  Sektör oyuncuları olarak bizler nasıl İran, Irak, Kuveyt'te pazarlama stratejileri ve faaliyetleri yapıyorsak, Rusya için de hükumetin adımını destekleyici aksiyonlar yapmamız gerekiyor. Rusya'da düzenlenen fuar ve etkinlikleri takip etmeliyiz. Özetle Rusya'da Türkiye'nin tanıtımını yapmalıyız. Uzatılan bu ‘zeytin dalı' konut sektörüne de değecektir. İlerleyen günlerde iki ülke arasındaki ilişkiler daha da yerine oturacaktır” dedi.

Rusya konut alımında 4'üncü sırada

Mayıs 2012'de yürürlüğe konan Mütekabiliyet Yasası ile birlikte yabancı yatırımcıların Türkiye'den mülk sahibi olmalarının önü açılmıştı. 2013 – 2016 tarihleri arasında TÜİK verilerine göre, Türkiye'de yaklaşık 62 bin adet konut yabancı yatırımcılara satıldı. Bu rakamın büyük bir kısmını Arap yarımadası ve çevresindeki ülkeler oluşturuyor. Yine TÜİK verileri doğrultusunda 2016 yılında sadece yabancılara satılan 7 bin 926 konutun,  bin 400 adedini Iraklı yatırımcılar aldı. Listenin ikinci sırasında Kuveyt ve üçüncü sırasında ise Suudi Arabistan yer alıyor. Dünyanın en fazla alım gücüne sahip ülkelerinden biri olarak kabul edilen Rusya ise bu listenin dördüncü sırasında yer alıyor.

İstanbul'dan sonra Antalya revaçta

Türkiye'nin her coğrafyasının yabancı yatırımcılar tarafından tercih edildiğini kaydeden Hamit Demir, yabancı yatırımcıların sadece İstanbul değil,  Türkiye'nin birçok semtine yatırım yaptıklarına dikkat çekiyor. Demir, “Her ülke Türkiye'den farklı bir lokasyon tercih ediyor. Örneğin Yalova'dan Tekirdağ'a kadar uzanan, İstanbul'u da içine alan aksı ağırlıklı olarak Arap yatırımcıların tercih ettiğini söyleyebiliriz. Birleşik Arap Emirlikleri temsilcisi Dubaili yatırımcılar ise , Karadeniz Bölgesi'yle ilgileniyorlar. Kuzey komşumuz Rusya ise, Antalya ve Mersin gibi Akdeniz iklimine hakim sıcak kentleri seviyorlar. Verilere göre, yabancı yatırımcılar İstanbul'dan sonra en çok Antalya'dan konut alımı yapıyorlar.  Demir İnşaat olarak bizler de markalı konut konseptimizi Antalya'da devam ettirmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda bölgede proje geliştirmek için gerekli çalışmaları sürdürüyoruz. Antalya'da ilgilendiğimiz birkaç arsa var. Antalya'ya İstanbul standartlarında bir proje yapmak istiyoruz” dedi.

İnşaat sektörünün önde gelen markası Demir İnşaat, Türkiye'de İstanbul'un çeşitli semtlerinde nitelikli konut projeleriyle öne çıktı. Türkiye'deki tecrübesini yurtdışına taşıyan şirket, Ukrayna'da Türk Şehri adıyla, konut, otel ve AVM'den oluşan bir proje geliştirdi. Ukrayna Vinnitsya'da yaklaşık 600 daire ve bir otelden oluşan, altında ticari alanlar bulunan projeye geçtiğimiz yılın ekim ayında start veren şirket, yıllar önce Kiev'de satın aldığı 530 dönümlük büyük arazisinde, AVM, konut, villa ve otelden oluşan yeni bir proje planlıyor. Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “2007-2008 yılında Ukrayna'da proje geliştirmek üzere arazi almıştık. 2008 kriziyle beraber durağana geçtik. Fiyatların dip yapmasıyla orada arazi alımını sürdürdük. 2015'te Ukrayna-Rusya arasındaki Kırım krizinin durulmasıyla yatırımımıza başladık” dedi. Vinnitsya'daki otel ve konut projesine ilk etapta 25 milyon dolar yatırım planlanıyor. 2015 yılının ekim ayında inşaatına başlanan projenin 200 daireden oluşan ilk etabının 18 ay gibi bir sürede teslim edilmesi, 2.Etap ve 3.Etap'ların da benzer periyodlarla teslim edilmesi hedefleniyor. Kiev projesinde ise, imar çalışmalarına geçilmiş durumda.

İkinci Adım Almanya

Yurt dışında Ukrayna'dan başka ülkelerde de proje geliştiren şirket Almanya'ya da açılmayı planlıyor. Geçtiğimiz haziran ayından itibaren Almanya Berlin'de bir çalışma yaptıklarını belirten Demir, “Berlin'de devletten yani bakanlıktan talep ettiğimiz üç yerimiz vardı, bunlardan ikisi onaylandı. Süreç gayet olumlu bir şekilde ilerliyor. Önümüzdeki günlerde Almanya'ya giderek çalışmaları başlatacağız. Demir İnşaat olarak Berlin'de konut ve AVM'den oluşan güzel bir proje düşünüyoruz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder